Wanneer laat u uw oldtimer taxeren?

Het taxatierapport voor uw oldtimer verder toegelicht.

Op welk moment laat u uw oldtimer taxeren? Eigenlijk is er altijd wel een verbeterpunt te vinden aan een oldtimer wat een reden kan zijn om het taxeren uit te stellen. Sleutelen en rijden zijn namelijk veel leuker dan het laten taxeren van uw klassieker. Helaas leert de ervaring dat veel oldtimerbezitters hun oldtimer niet hebben getaxeerd of enkel beschikken over een oud taxatierapport. Wat nadelige gevolgen heeft voor de oldtimerverzekering, wij wijzen u graag op wat aandachtspunten.

Zo was er vorig jaar een flinke brand in een caravanstalling waar ook oldtimers verloren waren gegaan. Op zo’n moment biedt een taxatierapport toegevoegde waarde, dan kunt u namelijk aantonen wat de waarde van uw oldtimer is. Heeft u geen rapport dan kan de verzekeraar lastig doen en zelfs uitkeren volgens de dagwaarde (oud ijzer) en doet u zichzelf dan tekort. Zonder taxatierapport is het namelijk lastig voor een schade-expert om de waarde van een oldtimer vast te stellen. Daarnaast wordt deze expert ingeschakeld door de verzekeraar en heeft de verzekeraar er belang bij om zo min mogelijk uit te keren. Bij een actueel taxatierapport kan deze schade-expert niet om uw rapport heen.

Ook tijdens restauratie

Is een taxatierapport dan enkel voor oldtimers in concoursstaat? Nee. Ook voor oldtimers in restauratie kan dit zinvol zijn. Zo kunt u bij de start van een restauratieproject de waarde van uw oldtimer laten vaststellen, een schatting maken van de waarde ná restauratie en vervolgens een logboek bij te houden van uw werk. Mocht er dan toch iets gebeuren in de tussentijd dan kunt u altijd aantonen wat de staat van uw oldtimer was en laat u geen ruimte over voor discussie met de verzekeraar.

Zelfs bij ‘slechts’ een WA-verzekering

Zelfs als u uw oldtimer enkel WA heeft verzekerd kan een taxatierapport toegevoegde waarde bieden. Wordt u bijvoorbeeld van achteren aangereden dan kunt u met succes uw schade verhalen bij de veroorzaker. Een jurist kan hierbij helpen, maar dit kunt u ook zelf doen. In dit geval is uw oldtimer getaxeerd door een onafhankelijke partij en staat u volledig in uw recht.

De geldigheid van het rapport

Taxateurs geven vaak aan dat een taxatierapport 36 maanden oftewel 3 jaar geldig is. Zit uw oldtimer in ‘de lift’ dan kan dit een reden zijn om vaker te taxeren zodat u altijd de juiste waarde op papier heeft staan. Stuur het nieuwe taxatierapport dan gelijk door naar de verzekeraar zodat deze de waarde juist in zijn boeken heeft staan. Stapt u na twee jaar over van verzekeraar dan verwacht deze nieuwe verzekeraar een nieuw rapport! Dit komt omdat de nieuwe verzekeraar niet weet wat er in de voorgaande 2 jaar is gebeurd. Een taxatierapport is dus 3 jaar geldig, maar moet bij aanvang van de verzekering wel nieuw zijn.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *